Hjælp til børn med ADHD og ADD

Forskere i Norge er i gang med at undersøge, om Omega-3 fiskeolie har positiv effekt på børn med ADHD og ADD.

Af Henriette Rosenthal Muld

Alle børn kan, i perioder, have svært ved at sidde stille og koncentrere sig. Der kan være sket forandringer på hjemmefronten, måske er der en konflikt i gruppen af venner, eller også er hjernen bare fyldt op med nye informationer, der skal fordøjes. Så får børnene ”myrer” i bagdelen, og opfører sig uroligt og forstyrrende for andre. Dette gælder for helt almindelige børn uden særlige udfordringer. For børn, der har ADHD, som er en neuropsykiatrisk lidelse, der giver forstyrrelser i barnets opmærksomhed og aktivitet, eller ADD som kaldes ”den stille ADHD”, som dækker samme udfordringer men uden – eller med mindre synlig – hyperaktivitet, føles samme udfordringer helt uoverskuelige.

Nyt studie fra 2018 anbefaler Omega-3 som et naturligt valg

Konklusionen i studiet er, at Omega -3 alene forbedrer de kliniske symptomer som hyperaktivitet og manglende koncentration og man vurderer Omega-3 som et naturligt værktøj i behandling af ADHA / ADD. Man så også øget tankevirksomhed. Symptomerne bliver lettere at styre med indtag af Omega-3 og ofte vil dosis af den medicinske behandling kunne reduceres. Personer med ADHD/ADD har generelt et lavt indhold af Omega-3 i blodet.

I Danmark føres der ikke statistik over hvor mange børn, der har ADHD, men ADHD-foreningen estimerer, at ca. 2-3 % af alle skolebørn i Danmark diagnosticeres med ADHD, hvilket svarer til ca. én elev i hver skoleklasse. Mange af disse børn får daglig medicin for at dæmpe symptomerne, så hverdagen bliver lidt lettere. Medicin, der i mange tilfælde dæmper symptomerne, men som har bivirkninger hos 30% af patienterne. Tænk, hvis et supplement af den rette Omega-3 fiskeolie, kan hjælpe barnet så godt, at medicinen kan reduceres eller helt lægges bort?

Ny forskning i Norge

Der forskes stadig i, hvordan man bedst behandler ADHD, og indtil videre peger forskningen på, at det primært er den medicinske behandling, der har en positiv effekt på kernesymptomerne. I Norge er forskere på Det Arktiske Universitet i gang med at undersøge, om Omega-3 fiskeolie har en positiv effekt på børn med ADHD og ADD. Projektet kaldes ADHD OMEGA 3 – “ADHD og ernæring: Betydningen af omega-3 på ADHD-symptomer”, og delresultater viser, at det hjælper børn med ADHD og ADD, at få daglig tilførsel af den gode naturlige fiskeolie.

De norske forskere har valgt, at anvende den Norske Calanus Oil som Omega-3 kilde, da den absorberes langt bedre end andre Omega-3-kilder og indeholder 85% umættede fedtsyrer, samt Astaxanthin. Calanus Oil er et 100% naturligt ekstrakt uden renseprocesser ved høje temperaturer og uden tilsætningsstoffer og tungmetaller. Calanus Oil må anvendes til børn fra 3 års alderen.

Du finder Calanus oil under navnet BMI Omega-3 på nettet hos www. DeepSeaPharma.dk – og bare rolig, der er ingen forstyrrende smag eller lugt.

Børn & Fritid søger fem familier, der har lyst til at prøve BMI Omega-3 i en 3 – 4 måneder, og fortælle om det i Børn & Fritids oktoberudgivelse. Så hvis du har et barn, der er udfordret af ADHD eller ADD, og du kunne tænke dig at prøve effekten af Omega-3 olien, så skriv til: redaktion@boernogfritid.dk

Kilde: ADHD-foreningen